De natste plaats op aarde

De natste plaats op aarde is dichterbij dan je denkt: je eigen wc-pot. Een gemiddelde Nederlander spoelt een kleine 35 liter water per dag door. Aangezien een spoelbak ongeveer 0.08 m2 (800 cm2) groot is, komt dat neer op ruim 400 liter per vierkante meter. Als we het over regen hebben gebruiken we meestal millimeters, waarbij 1 liter regen per vierkante meter precies gelijk is aan 1 millimeter. Onze stortbak krijgt dus jaarlijks 400 * 365 = 146 duizend millimeter water! Voor de mensen die de nuttige feiten van de middelbare school zijn vergeten: in Nederland regent het gemiddeld 800 millimeter per jaar. Interessant is dat mensen boven de 40 geleerd hebben dat dit 750 millimeter per jaar. Door klimaatverandering is dit veranderd!

Even serieus en terug naar de vraag: de natste plaats op aarde. Blijft toch lastig. Gaat het hier om regen, of trekken we hier de verdamping vanaf? En bedoelen we per jaar, of per maand, of per dag, of per uur, of per….

Laten we het simpel houden: Waar valt gemiddeld de meeste neerslag in een jaar? Het Guinness Book of Records noemt Mawsynram (vlakbij de stad Cherrapunji) in India als de natste plaats op aarde met een jaarlijks gemiddelde hoeveelheid neerslag van 11.871 millimeter. Maar, metingen in een stad in Colombia, Puerto Lopez, laten zien dat de gemiddelde jaarlijkse neerslag daar 12,892 millimeter is. Helaas heeft Puerto Lopes teveel “missing records” om Cherrapunji officieel van de troon te stoten.

En ons eigen Nederland? In Nederland valt dus gemiddeld 800 millimeter per jaar. Lijkt niet veel, maar er komt ook nog eens een behoorlijke hoeveelheid water ons land binnen stromen via de rivieren. Omgerekend naar millimeters per jaar is dat voor de Rijn 1700 mm en voor de Maas 75 mm. De Schelde stroomt eigenlijk niet echt door Nederland, want mond direct uit bij de Westerschelde. Andere kleine rivieren, zoals de Eems, spelen amper een rol. Dus eigenlijk verwerkt Nederland in totaal 800+1700+75 = 2575 millimeter water per jaar.

Uiteraard heeft alles met kansen te maken. Onderstaande tabel laat zien wat de kans is op een bepaalde hoeveelheid in een bepaalde tijd. Zou kunnen we eens in de tien 54 mm op een dag verwachten, en eens in de 100 jaar 79 mm.

Neerslaghoeveelheden (mm) gebaseerd op de neerslagreeks 1906-2003 voor het gehele jaar, voor duren van 4 uur tot 9 dagen voor overschrijdingsfrequenties van gemiddeld 10 keer per jaar tot gemiddeld 1 keer per 1000 jaar.  Bron: Nieuwe neerslagstatistiek voor waterbeheerders. STOWA, 2004

Tenslotte nog even de grootste hoeveelheid regen die ooit in een dag is gemeten in Nederland. Ook hier alweer geen éénduidig antwoord. Het KNMI gaat uit van 208 millimeter regen in Voorthuizen, op 3 augustus 1948, gemeten tussen 10 ’s ochtends en de volgende dag 10 uur ’s ochtends (de standaard periode die het KNMI gebruikt voor één dag). Dit was op één punt in het land. Deze 208 mm zou volgens bovenstaande tabel dus eigenlijk nooit kunnen voorkomen. Als we bekijken hoeveel water er over heel Nederland is gevallen op één dag komen we uit op 28 juli 2014: de natste dag ooit in Nederland. Oh ja, verder regent het gemiddeld zo’n 200 dagen per jaar. Als je per vijf minuten kijkt regent het slechts 7% van de tijd. En als je echt niet van regen houdt, moet je niet op de Veluwe gaan wonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *